Verschillende soorten stress tijdens re-integratie spoor 2
Tips voor HR en leidinggevenden
Bij langdurige ziekte en spoor 2 re-integratie krijgt elke medewerker op zijn of haar eigen manier te maken met stress. Voor HR-professionals en leidinggevenden is het waardevol om te begrijpen waar deze stress vandaan komt. Zo kunnen zij het proces soepeler laten verlopen en beter inspelen op individuele behoeften.
🔴 Rode drijfveer: stress door gebrek aan actie en tempo
Mensen met een hoge rode drijfveer zijn actiegericht, denken in tempo en willen dóór. Geen getreuzel, geen eindeloze gesprekken – gewoon stappen zetten. Het liefst gisteren.
Tijdens spoor 2 re-integratie wringt dat. Want dit proces vraagt juist om reflectie, geduld en acceptatie. Er zijn gesprekken, wachtmomenten, onderzoeken. Soms gebeurt er dagen of weken lang ‘niets zichtbaars’. Voor iemand met een hoge rode drijfveer voelt dat als stilstand. En stilstand is voor rood… stress.
Ze willen aan het werk, iets doen, zich nuttig maken. En als dat niet kan, dan loopt de frustratie op.
Soms uit zich dat in irritatie, soms in impulsieve actie (“Ik heb toch maar weer gesolliciteerd – maakt niet uit dat het fysiek zwaar is.”).
Rood zoekt naar beweging, ook als die niet handig is.
Wat geeft rood stress?
🔴 Stilstand in het traject – Geen stappen betekent: geen grip.
🔴 Traagheid en wachten – Afspraken over drie weken? Voor rood veel te lang.
🔴 Geen concrete actie – Als gesprekken nergens toe leiden, gaat rood forceren.
🔴 Vage communicatie – Geen duidelijkheid is erger dan slecht nieuws.
🔴 Geen invloed op wat er gebeurt – Vooral als anderen bepalen dat er ‘pas op de plaats’ nodig is.
🔴 Niet actief zijn – Geen werk = geen (daad)kracht kwijt kunnen.
Wat kun je als HR of leidinggevende doen?
✅ Communiceer kort en duidelijk. Rood heeft niets aan omwegen – zeg wat er is, en wat er niet is.
✅ Laat een hoger tempo voelen. Plan liever drie kleine stappen dan één grote over zes weken. Zorg steeds voor besluiten die meer duidelijkheid geven (al zijn ze klein)
✅ Geef ruimte voor actie. Laat rood iets doen – een taak, een klein project, iets.
✅ Wees niet bang voor het conflict. Rood respecteert eerlijkheid – ook als het schuurt.
✅ Help grenzen te herkennen. Benoem duidelijk gedrag, laat zien wat het kost, en waar de afslag is naar duurzame inzetbaarheid.
✅ Stimuleer rust als actieve keuze. Laat rood ontdekken dat ook ‘even niets doen’ een daadkrachtige beslissing kan zijn.
Let op!
Rood heeft een krachtig karakter: het gaat door waar anderen stoppen en gaat niet onnodig lang ergens over nadenken. Dat maakt soms het risico op overbelasting groot – mentaal én fysiek. Begeleiding hoeft rood niet zachter te maken, maar wel bewuster. Bij Human2Work helpen we mensen met een hoge rode drijfveer om rust niet als blokkade te zien, maar als iets waar ze zélf voor kunnen kiezen. Zo maken we van ‘stilstaan’ een krachtig vertrekpunt voor beweging. Het geluk van rood is, dat het lef heeft om forse keuzes te maken die simpelweg écht nodig zijn voor de eigen gezondheid. Deze zelfbescherming maakt ook dat rood langdurige ziekte kan voorkomen.
Iedereen heeft alle drijfveren. Geen drijfveer is goed of fout. Elke drijfveer heeft zijn eigen neigingen, voorkeuren en waarden, en dat is mooi!