Verschillende soorten stress tijdens re-integratie spoor 2
Tips voor HR en leidinggevenden
Bij langdurige ziekte en spoor 2 re-integratie krijgt elke medewerker op zijn of haar eigen manier te maken met stress. Voor HR-professionals en leidinggevenden is het waardevol om te begrijpen waar deze stress vandaan komt. Zo kunnen zij het proces soepeler laten verlopen en beter inspelen op individuele behoeften.
In deze blogreeks lichten we toe hoe de verschillende drijfveren stress kunnen ervaren en wat HR en leidinggevenden kunnen doen om medewerkers hierin te ondersteunen. Vorige blog: de ๐ต Blauwe drijfveer. Deze week: ย de ๐ Oranje drijfveer.
๐ Oranje drijfveer: Stress door prestatiedruk en stilstand
Mensen met een hoog oranje drijfveer zijn ambitieus, resultaatgericht en altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ze halen energie uit succes, vooruitgang en het bereiken van doelen. Maar wat als de vooruitgang stokt?
Het re-integratietraject kan voor oranje voelen als een rem op hun natuurlijke drang naar prestatie en ontwikkeling. Solliciteren zonder direct resultaat, afwachten tot er goedkeuring komt, en afhankelijk zijn van anderen? Dat botst met hun behoefte aan controle en snelheid. Stilstand voelt voor oranje niet alleen ongemakkelijk, maar ronduit frustrerend.
Bovendien kan het verlies van status โ geen werk, geen directe impact, geen โsuccessenโ om te behalen โ het zelfvertrouwen van oranje ondermijnen. Waar ze normaal gezien floreren in competitie en uitdagingen, kan een langdurige re-integratieperiode zorgen voor twijfel en stress.
Wat geeft oranje stress?
๐ Geen grip op de eigen voortgang โ Lange wachttijden, bureaucratische processen en afhankelijkheid van anderen maken oranje onrustig.
๐ Gebrek aan uitdaging en resultaat โ Solliciteren en netwerken zonder direct succes voelt als falen en dat kan frustratie opleveren.
๐ Geen zichtbare groei โ Oranje wil zichzelf ontwikkelen en doelen behalen. Als dat niet kan, ontstaat een gevoel van stilstand.
๐ Verlies van status of erkenning โ Het niet meer zinvol of succesvol voelen binnen een organisatie kan zwaar wegen.
Wat kun je als HR of leidinggevende doen?
โ
Praat in te behalen doelen. Oranje wil vooruitgang boeken houdt oog voor het resultaat dat hij of zij wil bereiken.
โ
Benadruk de kansen en mogelijkheden. Laat zien hoe de medewerker deze periode kan gebruiken om zich verder te ontwikkelen. Denk mee in kansen en mogelijkheden, dat is de kracht van oranje.
โ
Bied autonomie waar mogelijk. Geef de medewerker zoveel mogelijk regie over het traject, bijvoorbeeld door hen zelf mee te laten denken over de gewenste uitkomsten en doelen.
โ
Maak resultaten zichtbaar. Help de medewerker inzichtelijk te maken welke vooruitgang er al is geboekt. Dat helpt om het gevoel van โniets bereikenโ te doorbreken.
โ
Voorkom overmatige prestatiedruk. Oranje kan geneigd zijn zichzelf te forceren om sneller te re-integreren dan realistisch is. Help hen om op een gezonde manier vooruitgang te boeken. Hou dus in de gaten of een werknemer met een hoog oranje de lat voor zichzelf niet te hoog legt.
Let op!
Mensen met een sterke oranje drijfveer zullen niet snel laten zien dat ze onzeker zijn. Ze houden graag de schijn op dat ze alles onder controle hebben. Maar achter die competitieve instelling kan juist veel frustratie en onrust schuilgaan.
Wil je meer weten over hoe andere drijfveren stress ervaren tijdens re-integratie? In de volgende blog gaan we in op de ๐ก gele drijfveer en hoe prestatiedruk en competitie stress kunnen veroorzaken.
Iedereen heeft alle drijfveren. Geen drijfveer is goed of fout. Elke drijfveer heeft zijn eigen neigingen, voorkeuren en waarden, en dat is mooi!