Spoor 2 is geen carrièreswitchprogramma
Een medewerker die in het spoor 2-traject zegt:
“Misschien wil ik ook wel totaal iets anders gaan doen.”
We horen het regelmatig en dat is begrijpelijk. Maar het is niet de meest helpende gedachte in het re-integratieproces.
Het is waardevol als iemand afstand neemt van het oude werk en nieuwe perspectieven overweegt. Maar spoor 2 is geen vrijbrief voor een complete carrièreswitch. Het is een traject waarin we samen toewerken naar duurzaam passende arbeid – werk dat binnen redelijke termijn haalbaar is, past bij belastbaarheid én voldoet aan de eisen van de Wet verbetering poortwachter.
Van droom naar doen – en daar tussenin
Bij langdurig verzuim ontstaat ruimte voor reflectie. En dat leidt regelmatig tot het verlangen om het roer om te gooien. Zeker bij medewerkers met een dominante gele drijfveer: zij hebben van nature de neiging om alles te overdenken, nieuwe richtingen te verkennen en vragen te stellen bij het hele concept ‘loopbaan’.
Niet zelden komen er dan ambitieuze, creatieve of zelfs abstracte ideeën naar boven. Waardevol, maar zonder sturing kan het ook verzanden in onrealistische doelen, keuzestress of vertraging. Onze begeleiding is erop gericht dat dit denkproces wél gevoed wordt, maar niet ontspoort.
Medewerkers met een sterke oranje drijfveer zien spoor 2 soms juist als hét moment om een slimme zet te doen: “Misschien kan ik nu eindelijk die stap naar management zetten” of “Dit is het moment om voor mezelf te beginnen.” Ambitieus en ondernemend gedrag is krachtig – maar niet altijd de kortste weg naar werk. Ook hier kijken we: past het binnen de kaders van de WVP? Is het realistisch? En vooral: is het duurzaam?
Waar groene drijfveren aanwezig zijn, zal die impuls om rigoureus het roer om te gooien minder snel spontaan ontstaan. Tenzij mensen in de omgeving dit stimuleren, of als het betekent dat men meer kan betekenen voor anderen. Ook dan is het onze taak om te onderzoeken waar het verlangen vandaan komt – en hoe we daar constructief op aan kunnen sluiten.
Dromen als richtingaanwijzer, niet als eindbestemming
Bij Human2Work nemen we dit soort ideeën altijd serieus. Niet om ze letterlijk uit te voeren, maar om te begrijpen waar de behoefte zit. Als iemand zegt:
“Ik wil de ruimtevaart in,”
dan vragen wij:
“Wat trekt je daarin? Wat miste je eerder? Waar krijg je energie van?”
Het antwoord leidt ons vaak naar een onderliggende drijfveer: ontwikkeling, nieuwsgierigheid, autonomie, betekenis of invloed?
Zo verbinden we iemands natuurlijke motivatie aan concrete mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
Iedereen heeft alle drijfveren. Niemand ís één kleur.
Elke medewerker heeft een unieke mix van drijfveren, die onder verschillende omstandigheden op verschillende manieren zichtbaar worden. Door inzicht te krijgen in wat iemand van nature nodig heeft, wordt het makkelijker om iemand te begeleiden naar werk dat realistisch en duurzaam passend is.