Verschillende soorten stress tijdens re-integratie spoor 2
Tips voor HR en leidinggevenden
Bij langdurige ziekte en spoor 2 re-integratie krijgt elke medewerker op zijn of haar eigen manier te maken met stress. Voor HR-professionals en leidinggevenden is het waardevol om te begrijpen waar deze stress vandaan komt. Zo kunnen zij het proces soepeler laten verlopen en beter inspelen op individuele behoeften. In deze blogreeks lichten we toe hoe de verschillende drijfveren stress creëren en wat HR en leidinggevenden kunnen doen om medewerkers hierin te ondersteunen. Vandaag: de 🟢 groene drijfveer.
🟢 Groene drijfveer: stress door gebrek aan persoonlijk contact
Mensen met een hoge groene drijfveer hechten veel waarde aan samenwerking, harmonie en het welzijn van anderen. Ze voelen zich prettig in een werkomgeving waarin verbinding centraal staat en waar ruimte is voor persoonlijke aandacht.
Tijdens spoor 2 re-integratie kunnen zij echter ervaren dat ze niet langer écht onderdeel zijn van de organisatie. Het contact met collega’s verwatert, gesprekken gaan vooral over formele zaken en de menselijke maat lijkt naar de achtergrond te verdwijnen. Dit kan gevoelens van onzekerheid en sociale stress versterken.
Wat geeft groen stress?
- Gebrek aan persoonlijke aandacht en begrip.
- Een kille, zakelijke benadering zonder oog voor emoties.
- Het gevoel niet meer bij het team te horen of sociaal buitengesloten te zijn.
- Verplicht solliciteren zonder dat er ruimte is voor reflectie op de eigen wensen en drijfveren.
Wat kun je als HR of leidinggevende doen?
✅ Blijf in contact. Regelmatige check-ins, waarin niet alleen de voortgang maar ook het persoonlijke welzijn wordt besproken, maken een groot verschil.
✅ Toon oprechte empathie. Medewerkers met een groene drijfveer voelen feilloos aan wanneer gesprekken slechts een ‘afvinkmoment’ zijn. Laat zien dat je betrokken bent.
✅ Maak ruimte voor samenwerking. Als het mogelijk is, betrek de medewerker bij teamactiviteiten of overlegmomenten, zodat er een gevoel van verbondenheid blijft.
✅ Ondersteun – met aandacht – bij het vinden van een betekenisvolle nieuwe werkplek. Voor groen gaat het niet alleen om ‘een baan vinden’, maar om werk waarin zij zich kunnen verbinden met anderen en van waarde kunnen zijn. Daarbij is het oprechte contact met de werkgever en de coach belangrijk.
Let op! Mensen met een sterke groene drijfveer kunnen moeite hebben met directe communicatie, vooral als het vertrouwen ontbreekt. Zorg daarom eerst voor een veilige gespreksomgeving waarin zij zich gehoord en begrepen voelen.
Wil je meer weten over hoe andere drijfveren stress ervaren tijdens re-integratie? In de volgende blog gaan we in op de 🔵 blauwe drijfveer en hoe een gebrek aan structuur en duidelijkheid stress kan veroorzaken.
Iedereen heeft alle drijfveren. Niemand is dus één kleur. Geen drijfveer is goed of fout. Elke drijfveer heeft zijn eigen neigingen, voorkeuren en waarden, en dat is mooi!